fbpx

Πώς να στείλετε τρόφιμα στο εξωτερικό

Αποστολή τοπικών προϊόντων και τροφίμων

Αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό

Η αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό είναι μια δημοφιλής επιλογή, είτε πρόκειται για προσωπικά δώρα είτε για επαγγελματικές συναλλαγές. Παρόλα αυτά, αυτή η διαδικασία συνοδεύεται από προκλήσεις που αφορούν στους κανονισμούς, τη συσκευασία, και τις επιλογές αποστολής.

Μπορεί να είναι μια περίπλοκη διαδικασία, αλλά με τη σωστή προετοιμασία και τις κατάλληλες επιλογές αποστολής, μπορείτε να εξασφαλίσετε ότι τα προϊόντα σας θα φτάσουν στον προορισμό τους με ασφάλεια. Ελέγξτε πάντα τους κανονισμούς της χώρας προορισμού και επιλέξτε τη σωστή συσκευασία και υπηρεσία αποστολής για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα.

Αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τι πρέπει να λάβετε υπόψη και πώς να προετοιμαστείτε για μια επιτυχημένη αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό.

 

Γιατί να στείλετε τρόφιμα στο εξωτερικό

Οι λόγοι για αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό μπορεί να είναι πολλοί. Μπορεί να θέλετε να στείλετε παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα σε φίλους ή συγγενείς που ζουν στο εξωτερικό ή να στείλετε ένα επαγγελματικό δείγμα προϊόντος σε πελάτες. Ανεξάρτητα από τον λόγο, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί που αφορούν την αποστολή τροφίμων στο εξωτερικό.

 

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν στείλετε τρόφιμα

Νομοθεσία και κανονισμοί:

Κάθε χώρα έχει τους δικούς της κανονισμούς για την εισαγωγή τροφίμων. Σε πολλές περιπτώσεις, τα ευπαθή τρόφιμα όπως φρέσκα φρούτα, λαχανικά ή γαλακτοκομικά προϊόντα ενδέχεται να απαγορεύονται ή να απαιτούν ειδικές άδειες για να εισαχθούν στη χώρα​.

Οι κανόνες είναι συνήθως πιο αυστηροί σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Ορισμένα συστατικά που μπορεί να είναι νόμιμα στην Ελλάδα ενδέχεται να απαγορεύονται σε άλλες χώρες, όπως το βρωμιωμένο φυτικό έλαιο στις ΗΠΑ​.

 

Επιλογή Τρόπου Αποστολής

Ταχυμεταφορές ή αεροπορική μεταφορά:

Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες επιλογές για αποστολή τροφίμων, ανάλογα με τον προορισμό και τον τύπο των προϊόντων. Οι ταχυμεταφορές (couriers) είναι δημοφιλείς επιλογές για αποστολή μη ευπαθών τροφίμων. Για πιο γρήγορες αποστολές ή ευπαθή προϊόντα, η αεροπορική μεταφορά είναι προτιμότερη. Αν τα προϊόντα σας απαιτούν ειδικές συνθήκες ψύξης, οι ψυγειομεταφορές είναι απαραίτητες​

 

Πώς να προετοιμάσετε τα τρόφιμα για αποστολή

Σωστή Συσκευασία:

Η κατάλληλη συσκευασία είναι καθοριστική για την αποστολή τροφίμων. Τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τα τρόφιμα συσκευασμένα σε κενό αέρος και τα στερεά τρόφιμα, όπως μπισκότα ή ξηροί καρποί, είναι πιο ασφαλή για αποστολή.

Για ψυγειομεταφορές, τα τρόφιμα πρέπει να συσκευάζονται σε ειδικές συσκευασίες που διατηρούν τη θερμοκρασία και να προστατεύονται από πιθανές διαρροές​. Χρησιμοποιήστε υλικά όπως αεροπλάστ ή φελιζόλ για να αποφύγετε τη μετακίνηση των προϊόντων μέσα στο κιβώτιο​

Κόστος και Χρόνος Παράδοσης:

Το κόστος της αποστολής τροφίμων στο εξωτερικό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το βάρος, ο όγκος του πακέτου, και ο προορισμός. Για παράδειγμα, η αποστολή σε χώρες της ΕΕ είναι συνήθως φθηνότερη από ό,τι σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως οι ΗΠΑ ή η Αυστραλία​. Επίσης, ο χρόνος παράδοσης διαφέρει, με τις αεροπορικές αποστολές να είναι οι ταχύτερες επιλογές, αλλά και οι πιο ακριβές​.

 

Πώς να αποφύγετε προβλήματα με τελωνεία και κανονισμούς

Έγγραφα και πιστοποιήσεις

Για να αποφύγετε καθυστερήσεις ή επιστροφές από το τελωνείο, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που στέλνετε συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιήσεις. Οι χώρες έχουν διαφορετικές απαιτήσεις όσον αφορά τα έγγραφα εισαγωγής, οπότε είναι σημαντικό να ελέγξετε τους κανονισμούς της χώρας προορισμού πριν από την αποστολή​.

 

Εξειδικευμένες υπηρεσίες αποστολής τροφίμων

Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες υπηρεσίες αποστολής που ειδικεύονται στη μεταφορά τροφίμων που προσφέρουν προσαρμοσμένες λύσεις για διαφορετικούς τύπους τροφίμων. Εάν στέλνετε προϊόντα όπως λάδι, κρασί ή άλλα παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα, αυτές οι υπηρεσίες μπορούν να σας βοηθήσουν να εξασφαλίσετε ότι τα προϊόντα σας θα φτάσουν στον προορισμό τους σε άριστη κατάσταση​

 

Συχνές Ερωτήσεις

Μπορώ να στείλω φρέσκα προϊόντα στο εξωτερικό;

Ναι, αλλά θα χρειαστείτε ειδικές συνθήκες μεταφοράς, όπως ψυγειομεταφορές ή ειδική συσκευασία ψύξης​.

 

Ποιοι κανονισμοί ισχύουν για την αποστολή τροφίμων στις ΗΠΑ;

Οι ΗΠΑ έχουν αυστηρούς κανονισμούς για την εισαγωγή τροφίμων, ειδικά για τα ευπαθή προϊόντα. Είναι σημαντικό να ελέγξετε αν το προϊόν σας επιτρέπεται πριν από την αποστολή​.

 

Πόσο διαρκεί η αποστολή τροφίμων από Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες;

Συνήθως, η αποστολή τροφίμων σε χώρες της ΕΕ διαρκεί 3-7 ημέρες, ανάλογα με τον τρόπο αποστολής που θα επιλέξετε​.

Μοιραστείτε το